צמחי מרפא סיניים
רפואת הצמחים מושתתת על היסטוריה ארוכה של התבוננות בטבע וניסיונות קליניים. הידע שהצטבר עבר מדור לדור, ובהדרגה גם הועלה על הכתב במהלך השנים.
לצמחים תכונות ומאפיינים שונים שבעזרתם מותאמים לטיפול הרלוונטי.
כאשר מטפל בוחר צמחי מרפא על מנת לטפל בצורך כלשהו החל מהתקררות, הפרעות במערכת העיכול, ענייני גניקולוגיה ומחזור ועד דכאון, חרדה וכאבי שלד ושרירים עלינו לקחת בחשבון מספר פרמטרים בנוגע לכל צמח:
טמפרטורה (חם, חמים, קר, קריר) , טעם (מתוק, מר, חמוץ, מלוח, חריף), כיוון הצמח (למעלה, למטה, פנימה, החוצה), שיוך למרידיאנים ורעילות.
יש חשיבות משמעותית לעיבוד הצמח- האם הוא טרי, מוקפץ, מטוגן, אפוי, קלוי, מאודה ועוד.
עיבוד הצמח יכול לשנות או להעצים את תכונותיו ,לשמר את הרכיבים הפעילים ,להפחית רעילות או תופעות לוואי או להגדיל את שטח הפנים וכך להגביר את יכולת הספיגה.
הכרת תכונות אלו מאפשרת להבין לעומק את תפקודי הצמח, ולהיפך- ניתן להסיק על תכונות הצמח אם תפקודיו ידועים .
כאשר מטפל בוחר צמח מסוים לטיפול עליו לוודא שכל אחת מתכונותיו מתאימה לאבחנה.
כיצד התהליך מתרחש בפועל?
על מנת להרכיב פורמולת צמחי מרפא יש צורך בתשאול מקיף כולל אבחנת דופק ולשון.
המטפל מגיע לאבחנה ועל פיה בוחר את הצמחים הרלוונטיים ואת אופן ההכנה (טינקטורה, raw, כמוסות או אבקה)
ושולח למפעל הצמחים.
המפעל מאשר את הפורמולה ועושה בקרה נוספת על המינונים והשילובים ומקדם את ההזמנה מול המטופל וכן מתאם את אופן המשלוח.
שימוש בצמחי מרפא במהלך הריון
ישנם צמחים ייעודיים לטיפול בהריון אשר מסייעים למנוע הפלה וישנם צמחים אשר עלולים לפגוע בעובר ,לגרום למומים מולדים או להפלה (בד"כ צמחים רעילים או בעלי יכולת הנעה חזקה.)
חשוב לקבל את השירות ממטפל שעבר הכשרה לכך ובקיא בעולם צמחי המרפא.
שימוש בצמחי מרפא בתקופת הנקה
ישנו מידע דל בנוגע להשפעת הצמחים בזמן הנקה ,לכן ,אם אפשר ,רצוי להימנע משימוש בצמחים בתקופה זאת . אולם ,במידת הצורך ,יש לבחון היטב את אופי הצמח ולהעריך את השפעתו . לדוגמא: ישנה סבירות גדולה יותר שצמחים שומניים ,כגון :בע"ח ,חרקים וזרעים ,יחדרו לחלב האם ,לעומת צמחים הידרופיליים (נמשכים למים) ,כגון :מינרלים מסוימים ,עלים ושורשים .ניטור המינון ,בהתאם להשפעה הרצויה של הצמחים על האם המניקה וכן חלוקת המינון היומי למנות קטנות יותר ,יכולים למנוע תופעות לא רצויות אצל התינוק. ישנם צמחים מסוימים הידועים כמעודדים ייצור חלב אם ועוזרים לטפל בגודש ותקיעות ,ואילו צמחים אחרים הידועים כמפסיקים ייצור חלב אם.
אינטראקציות עם תרופות
תרופות וצמחים יכולים להשפיע אחד על השני בצורה חיובית (להעצים את ההשפעה הטיפולית במינון נמוך יותר) או בצורה שלילית (ליצור תופעות לוואי או תגובות מנוגדות).
בעת הכנת מרשם צמחים על המטפל לקחת בחשבון גם את התרופות אותן נוטל המטופל באופן קבוע ולוודא שאין סתירה.